Titelles i tradicions

Foto_7.JPG

Des de l’any 2014 l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès) organitza el Campus Joan Amades de cultura popular i tradicional en totes les seves vessants: música, balls i danses, jocs, gegants, caps grossos, gastronomia …, fins hi tot titelles.

De les seves quatre edicions dues han atès els titelles com a forma de teatre tradicional, la primera va ser l’any 2015 amb la realització d’un taller de construcció de titelles, i a l’any 2017 amb la programació d’un espectacle. Serà a partir d’aquest any que el Campus Joan Amades gaudirà d’un espai permanent dedicat al teatre de titelles i a les ombres xineses.

La companyia de teatre de titelles Micro Troupe va presentar la proposta de crear un Espai de titelles i ombres xineses al Campus Joan Amades i l’Ajuntament va rebre-ho amb interès. D’aquesta manera Micro Troupe es va oferir a organitzar aquest espai amb la intenció de convertir-lo així en un referent d’aquesta disciplina teatral.

Amb aquesta iniciativa, tal i com ho entenia Joan Amades, es tractaria de preservar la tradició catalana d’aquestes formes de teatre popular i posar de relleu la importància que va tenir en altres èpoques i en els dies d’avui, i conèixer la seva constant evolució.

La passió pels titelles que manifesta J. Amades queda palesa al seu llibre ‘Titelles i Ombres Xineses’ (1933), és per això que llegint-lo podem pensar que els titelles efectivament tenen uns orígens arrelats en les tradicions i que ell ho va saber captar perfectament.

La finalitat d’aquest Espai, segons Micro Troupe, seria anar una mica més enllà que presentar una programació d’espectacles, i tindria com a objectiu desenvolupar diferents àmbits de la cultura del teatre de titelles i ombres. Així doncs, a part de les representacions, pretenen organitzar tallers, exposicions, trobades tècniques i professionals, conferències …, en definitiva, que sigui un espai dinamitzador del món del titelles i de les ombres xineses, amb l’objectiu d’arribar també, a més del públic en general, a sectors professionals.

Aquest any es podrà veure l’espectacle El Faune, el Drac i el Dimoni de la Companyia Eudald Ferré, que també complementarà l’Espai de titelles del Campus amb una demostració de diversos tipus i tècniques de titelles. Tot això serà el proper diumenge dia 3 de juny des de les 9:30 hores a la plaça del Sol.

Des de Micro Troupe agraeixen a l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona l’interès mostrat i desitgen que la iniciativa tingui una bona acollida dins el Campus Joan Amades i es pugui convertir així en un esdeveniment durador relatiu al món del titella.