Manifest del Dia Mundial del Teatre de Titelles 2021

Missatge de la Sra. Audrey Azoulay,
Directora General de la UNESCO,
amb motiu del Dia Mundial del Teatre de Titelles.
21 de març de 2021

El Dia Mundial del Teatre de Titelles, que se celebra des de 2003 per iniciativa de la UNIMA (Unió Internacional de la Marioneta), és una oportunitat per retre homenatge a aquest art mil·lenari i d’una riquesa excepcional.
La subtil habilitat gestual, el joc entre el moviment i la il·lusió, entre l’ombra i la llum. El domini del vestuari, la forma i l’escultura. L’art de la posada en escena, l’esquematisme i el simbolisme. El virtuosisme tècnic i la poesia. L’art dels titelles és un art universal, un art total.
Com va dir Paul Claudel, els titelles són paraules que actuen. A través d’aquesta narració real, poden tant encarnar la realitat quotidiana com donar vida a històries i contes de temps llunyans. A més de ser un patrimoni inestimable, els titelles, ja formin part d’un ritu solemne o actuïn en un escenari contemporani, segueixen constituint un art plenament actual.
Això queda palès en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que a dia d’avui conté 12 formes diferents d’aquest art. Des del Sbek Thom cambodjà fins els teatres de titelles eslovac i txec, cadascun d’ells representa una concentració excepcional d’habilitats i tradicions i un patrimoni comú que cal salvaguardar.
Aquest compromís és encara més important si tenim en compte que aquest fràgil art ha de fer front avui a reptes sense precedents. En primer lloc, la pandèmia de la COVID-19 ens ha recordat fins a quin punt necessitem el poder inspirador i evocador dels titelles, però al mateix temps ha posat en perill la seva supervivència, en privar a molts titellaires de les seves condicions de treball i ingressos, sovint molt precaris. En aquest sentit, els esforços que desplega la UNIMA per donar suport financer als agents culturals del sector són valuosos i haurien de rebre un ampli recolzament.
Ara bé, al marge de la crisi, l’art dels titelles s’enfronta als mateixos riscos que la diversitat cultural en general, i en el cas d’aquest art presencial, es planteja en particular el repte de la transició de la vida cultural als mitjans digitals.
Per això, tant per forjar el futur com per pensar en les formes de superar la crisi, la UNESCO va posar en marxa el passat mes d’abril el moviment mundial de debat ResiliArt, que agrupa a artistes i professionals de la cultura per reflexionar junts sobre els desafiaments que afecten el sector.
Gràcies al suport de la UNIMA, durant el 2020 es van poder organitzar més de 15 debats amb experts en titelles de tot el món. Ara ha arribat el moment d’extreure’n els ensenyaments corresponents i mobilitzar-se col·lectivament perquè aquest art pugui seguir existint, difonent-se i servint-nos de font d’inspiració.
En aquest Dia Mundial del Teatre de Titelles, la UNESCO ret homenatge a tots aquells que mantenen viu aquest art mil·lenari amb passió i -en aquests temps tan particulars- amb valentia.