Lab LaSelvadansa i el cap de Pina. Per Elena Mesa (Micro Troupe)

Els dies 20, 21, 27 i 28 de setembre ha tingut lloc a Arbúcies el Laboratori LaSelvadansa  organitzat per l’Associació Mouenarts. Una experiència intensa dirigida amb inesgotable energia per la ballarina Sara García-Guisado, que ha sabut trobar la complicitat d’un bon grapat de professionals per generar un espai d’experimentació al voltant del cos, moviment, música, improvisació i composició instantània. I que també ha gaudit d’una molt bona resposta de participació de prop d’una vintena d’assistents, procedents de diferents àmbits, entre els quals una servidora titellaire.

S’han anat combinant les sessions de les facilitadores convidades a participar Ariadna Sarrats, Majo Villafaina, Einat Tal i Rosa Ballarín amb la preparació d’una mostra duta a terme l’últim dia.  Així doncs, dissabte 28 la mostra ha començat al matí en l’espai natural del Prat Rodó i ha continuat   a la tarda a l’escenari de les Naus Ayats, acabant amb una improvisació total en què ha intervingut fins i tot públic. Tot  sota el paraigües del concepte de  dansa social, que aposta per portar  la dansa, també, a nous escenaris com l’entorn natural, que busca sobretot allò que ens mou i busca moure’ns a totes i tots.

En aquest context és on ha sorgit la possibilitat de col·laborar des de la nostra companyia Micro Troupe,  aportant el ninot que es fa moure imitant els moviments d’un ésser animat, el titella.  I ha sigut així com, d’una setmana a l’altra, un cap de Pina Bausch  abandonat  primer i oblidat després en el calaix dels projectes estancats, ha pres cos i vida i ha pujat a l’escenari, per participar en aquesta Primera mostra d’improvisació i composició instantània LaSelvadansa. Ha sigut un naixement el d’aquest titella de Pina, que gairebé ha copiat les pautes de la composició instantània, de la dansa de creació en temps real, de la urgència de les arts vives,  que requereixen un gran exercici d’escolta molt necessari pels temps que corren.

Sense donar temps d’actuació als prejudicis que tenien paralitzat el projecte ( què agosarat fer un titella de Pina Bausch, si no s’assembla en res…), s’ha imposat la urgència de completar el cap amb un cos per fer-lo ballar.  Ha estat una acció fruit d’un impuls ple de ganes i energies sorgides d’aquesta fabulosa experiència comunitària del Laboratori LaSelvadansa.

Ara ja ha deixat de ser un projecte i senzillament és. Per això es pot moure i té vida com a titella i dansa, perquè com deia Pina : dansem, dansem, sinó estem perduts…

 

Elena Mesa

Micro Troupe